Как да изберем най-подходящата камера за кола

В днешно време системите за видеонаблюдение разполагат с различни видове камери за външен и вътрешен монтаж, за наблюдение през деня или нощта и такива, които се различават по начина си на монтиране.

Несъмнено важно място сред тях заемат камерите за коли. Един видеорегистратор, монтиран на автомобила, е чудесно решение най-вече да осигури запис за органите на реда или застрахователните компании при евентуален пътен инцидент.

Може би се притеснявате от посегателства върху автомобила си през нощта, за поведението на служителите си зад волана или имате малък бизнес с доставки? Монтираната камера за кола ще ви освободи от притесненията, стига да предоставя качествен запис.

От какво зависи качеството на записа?

Камера с високо качество ще запише много по-чиста картина, а това зависи от редица технически характеристики.

  • Резолюция

Резолюцията показва доколко видеозаписът е ясен и се обозначава в цифри за броя пиксели. Например ако камерата е с резолюция от FHD 1080p, пикселите по вертикала са 1080. По-големият брой пиксели показва, че изображението ще бъде по-ясно. Препоръчително е резолюцията да бъде поне 1080р.

  • Обхват на камерата

Видимата площ на записа е важна и камерите имат различно полезрение. Ако е по-широко, качеството на изображението няма да бъде добро. Тъй като няма точно определен стандарт, можете да прецените колко детайлна е картината на видео или снимки.

  • Честота на кадрите

Повечето камери заснемат 30 кадъра в секунда. Тази честота е стандартна и устройва повечето хора, но може да си вземете карта памет и с по-голям обем.

  • Нощно виждане

По-голяма част от съвременните видеорегистратори могат да записват през нощта. Ако моделът разполага с WDR и HDR технологии, записът ще бъде ясен и при недостатъчна светлина.

Какви допълнителни функции може да вземете под внимание при избора си?

За лесната употреба на видеорегистратора важна роля играят и много допълнителни функции и детайли.

  1. Начин за монтаж

Като методи при различните модели се използва закрепване на таблото или на предното стъкло чрез монтирана стойка или залепваща подложка, като всеки си има своите предимства.

  1. Възможност за безжична връзка

Повечето хора намират за достатъчна блутут свързаността, а други се възползват от повечето функции, които предлага връзката с интернет.

  1. GPS свързаност

Въпреки че това не е задължителна екстра, тя позволява да следите скоростта и местоположението си и при някои ситуации може да бъде от голяма полза.

  1. Памет

Обикновено камерите за коли започват с около 4GB памет, но има модели и с повече, като в някои случаи картата се купува отделно. Препоръчително е карта с 32GB или с 64GB.

  1. Аудио запис

Не всички видеорегистратори притежават тази функция, но ако имате нужда от нея, може да потърсите съответния модел.

  1. Батерия

Ако за вас е важно камерата ви да се захранва не само когато автомобилът ви работи, модел с вградена батерия ще може да снима и когато е паркиран.

И не на последно място – функции за автоматичен старт на камерата при завъртане на контакт и автоматично презаписване при привършване на паметта също са полезни и ще направят избора ви на камера за кола още по-практичен и удачен.