Избор на градински сенник

Сенниците отдавна са се наложили като ефективно средство за предпазване от силното слънце и други атмосферни условия на открити пространства. Те са подходящи за фасади, входове, тераси, детски площадки, гаражи и градини. Различните модели тенти и сенници правят откритите пространства все по-предпочитано място за отдих.

Градината, като малко късче природа, винаги е чудесен избор за пълноценна почивка. В зависимост от големината ѝ, можете да поставите градински сенник, който да ви защитава от слънце, дъжд и вятър.

Съществуват най-различни видове сенници, сред които със сигурност ще откриете точния модел за вашата градина.

Сенници, подходящи за градина

Градинските сенници се използват за открити пространства в паркове и градини. Сред различните типове сенници, подходящи за градина, са следните:

Широкоплощни сенници

Те осигуряват голяма сянка на тераси и градини. Имат поцинкована тръбна конструкция със статични водачи. Монтират се на таван или стена. Платът е 100% акрил, водоустойчив и с UV защита, устойчиви са и на вятър. Управляват се с редуктор и манивела. Може да предлагат допълнителни опции като автоматизирано или дистанционно управление, сензори за слънце, вятър и дъжд.

Касетъчни сенници

Това са сенници с падащо и с чупещо рамо. Имат алуминиева конструкция с устойчива на корозия касета. Изработени са от акрилен плат, до 90% водоустойчив и с UV защита. Наклонът на падащото рамо може да се регулира, а чупещото рамо – да се отваря напълно или частично. Управляват се ръчно или автоматично.

Вертикални сенници

Създават уютна обстановка, могат да се задвижват само с манивела и да се отварят и в междинно положение. Практични и издръжливи, предпазват отлично от вятъра.

Сенници на носеща конструкция

Представляват идеално решение за поставяне на големи открити пространства. Монтират се на носеща П-образна стоманена конструкция. Имат алуминиева шапка и се разгъват обикновено в две посоки. Конструкцията дава възможност за двустранно монтиране на широкоплощни сенници, сенници с чупещо рамо и перголи.

Сенници тип кабрио

Поставят се предимно над входове, прозорци и тераси, но могат да се монтират и за защита на градини. Конструкцията е алуминиева, обикновено от 4 секции. Изработват се от PVC или акрилен плат и са много здрави.

Стационарни сенници

Конструкцията им може да бъде от алуминий, дърво, поликарбонатни плоскости, желязо и е много устойчива. Върху нея се разпъва текстилно платнище и се закрепва неподвижно с капси и въжета.

Перготента

Представлява автоматизирана сгъваема система с алуминиева конструкция. Предназначена е за защита на търговски и обществени площи, но предпазва също тераси и градини.

За правилен избор на градински сенник

Без да изключвате от критериите си за избор на цвят и цена, за да изберете подходящия градински сенник, помислете и за следното:

  • Какво предлага пазарът и кои са коректните фирми?
  • Каква площ ще засенчвате?
  • От каква защита имате нужда, освен стандартната?
  • Какви са материалите, от които е изработен предпочитаният от вас модел? Препоръчителни са здравите алуминиеви профили и светлия импрегниран или с тефлоново покритие плат;
  • На какви допълнителни функции можете да разчитате?

Правилно избраният градински сенник ще ви осигури целогодишен комфорт и сигурна защита, стига да го поддържате и съхранявате правилно.