Защо се нуждаем от лампа за растения и какъв вид да изберем?

Да се отгледат качествени растения, когато слънчевата светлина е по-ограничена, е почти невъзможно. Дори ако стайните цветя, разсадът, билките или други растения получават нужните хранителни вещества и влага, в резултат на липсата на достатъчно количество светлина стъблата им ще се удължат и пожълтеят.

Опитните градинари използват лампи в домашни или промишлени условия. Те представляват източници на изкуствена светлина и излъчвайки специфичен радиационен спектър, подпомагат растежа и развитието на растенията.

Предимства на използването на лампи за растения

Целта на допълнителното осветление е компенсацията на липсата на слънце и доброто  стимулиране на растежа. Освен през есенно-зимния период, и в началото на пролетта, когато все още светлата част от деня е по-кратка, инсталирането на такива източници на светлина е много необходимо.

Сред предимствата на използването на електрически фитолампи са:

Лесна експлоатация

Инсталацията им може да стане самостоятелно и не ви трябват специални умения или оборудване.

Издръжливост

Висококачествените устройства могат да работят ефективно около 50 хил. часа. Ако се използват до 12 часа ежедневно, ще ги използвате над 10 г.

Регулиране на интензивността и посоката на светлината

Функцията позволява да се зададе необходимата яркост, нужна за растежа на растенията в различни периоди. Можете също да насочвате светлината под желания ъгъл, така че например разсадът да получава топлина, без да се променя температурата в помещението.

Безопасност

Фитолампите са безвредни за хората, защото нагряването им не надвишава 55°С.

Лампи за растения цени

Едно от най-важните пера, които могат да наклонят везните при взимане на решение на кой вид лампа да се спрете.

Видове лампи – характеристики и предназначение

Преди да закупите съответното устройство, трябва да се запознаете добре с характеристиките му. Те ще помогнат за целта ви – да отглеждате семена от нулата или да адаптирате развитието на вече готови растения.

1.     Основни характеристики:

  • Форма. Линейната лампа е подходяща за редица от саксии, а лампа с цокъл – за по-малка площ.
  • Спектър. На опаковката ще видите какви стойности са отбелязани на синята и червената част от спектъра, като добрите такива са 440-450 nm в синия и 650-660 nm в червения спектър.
  • Мощност. За разсад и стайни растения е подходяща мощност поне 25-30 W.
  • Работни режими. При избора на лампи имайте предвид модели, притежаващи различни режими на работа: ръчен или автоматичен, за растеж или цъфтеж и др.

2.     Видове лед лампи:

  • LED лампи за растения

Идеалният вариант е led лампа за отглеждане на растения, както на малък прозорец, така и в голяма оранжерия. Спектралната гама на различните лед лампи за растения е подходяща за всякакви растения и за разсад. Плюс при избора на лед лампа за растения    е нейния удължен живот и нисък енергиен разход.

  • Флуоресцентни лампи

Тези CFL лампи са с ориентиран спектър към ултравиолетовото лъчение и са отлично решение за отглеждане на разсад. Може да избирате лампа, в зависимост от спектъра на луминесценция съобразно целта си – лампа за цъфтеж, лампа за растеж на кореновата система и др.

  • Натриеви лампи

Газоразрядните HPS лампи могат да са с високо и ниско налягане. Синият спектър на метал-халидните е подходящ за закрито отглеждане, а червено-оранжевият на натриевите – за цъфтеж и плододаване.

Изборът на лампа зависи от нуждите и бюджета ви. Led лампа за отглеждане на растения, флуоресцентни лампи или натриеви лампи – само вие знаете кой е най-оптималния вариант. Информирайки се относно стандарните за лампи за растения цени, ще ви направи впечатление по-скъпата лед лампа за растения. Но ако намеренията ви са сериозни, инвестицията си заслужава поради универсалността на лампата, енергоефективността ѝ и дългия експлоатационен живот.