Как да се предпазим от стрии и какви са ефективните средства за премахването им

Стриите представляват разкъсвания на колагеновите влакна в дермата. Първоначално имат червен или лилав цвят, защото се намират под повърхността на кожата. След време добиват перленобял цвят и стават по-гладки. Появяват се предимно при жените и обхващат областта на корема, бедрата, ханша или гърдите, като са различни по честота и видимост.

Причините, провокиращи появата на стрии, най-често са свързани с рязка промяна на теглото и хормонални промени. Бременността също е фактор, както и генетичната предразположеност, лечението с кортикостероиди и др.

Как да се предпазим от появата им?

Появата на малките белези става лесно и затова превенцията е много важна. За да предпазите кожата си от тях, не трябва да допускате прекаленото дехидратиране.

Хидратирайте кожата си

За поддържане на безупречния вид на кожата и за хидратирането пиенето на достатъчно количество вода ще помогне за по-добрата еластичност. Ако пиете поне 1,5 л вода на ден, тя ще е полезна освен за здравето ви, и за предотвратяване на стрии. Нанасянето на подходящи хидратиращи продукти на проблемни места също ще ви е от полза.

Приемайте повече течности и витамини

Освен вода, може да приемате и други течности, но без да злоупотребявате с кафето и чая, съдържащи кофеин, който дехидратира. Храненето със здравословни продукти също действа стимулиращо за производството на колаген заради съдържанието на витамин С в някои от тях. Включвайте в менюто си много плодове и зеленчуци, тъй като са богати на антиоксиданти. Ролята на витамините D и Е е важна за защита на тъканите, а Омега 3 са основна храна за кожата.

Тренирайте редовно

За да ограничите появата на „тигровите петна”, от значение е да не покачвате рязко килограми. Затова освен подходящо хранене, е важно да правите редовно различни упражнения, което се отнася особено за бременните. Това може да е само бърза разходка или плуване, гимнастика за бременни, йога и др.

Използвайте масажи и сухо четкане

Масажирането със суха четка от естествен косъм почиства кожата от мъртвите клетки. Движенията с четката са стимулиращ за лимфната система масаж, който помага за отстраняване на токсините и намалява възможността за поява на целулит.

С какви методи се лекуват и премахват стриите?

Сред съвременните ефективно действащи методи за премахване на стрии се използват:

Лазерна система Polomar Max G

Лазерът комбинира два диапазона на вълната и третираният участък се загрява по-щателно. Приложеното премахване на стрии с лазер е неинвазивно, безболезнено и безопасно.

Инжекционна процедура Magelan PRP

Тя се прилага между сесиите с Polomar или след тях, за да бъдат оптимизирани резултатите. Инжектира се собствена кръвна плазма в зоната с червени ивици и се подобрява производството на повече колаген и еластин.

Лазерна система Polomar 1540

Неаблативният лазер предизвиква коагулация чрез излъчваните от накрайника микроколонки, достигащи дълбоко в дермата. Лазерната процедура може да се съчетае също с инжекционна процедура Magelan, което подобрява външния вид на стриите.

Използването на лечение на стрии с лазер е модерен метод и дава видим резултат още след първата процедура. Лечението е по-ефективно при комбинирането на различни методи.