Видове мото каски

Става ли въпрос за мото оборудване, няма как да не споменем важната роля на каските. Като един от най-важните аксесоари за моториста, мото каските се предлагат в няколко основни вида. Всеки от тях има своите индивидуални характеристики и конкретно приложение.

Чудите си кой тип каска за мотор да изберете спрямо типа мото езда, който практикувате най-често? В този случай следващите редове са точно за вас. Нека видим какви видове мото каски има на пазара и какви са техните специфики и характерно приложение.

Касак за мотор отворен тип

Този тип мото каски осигуряват добра защита за главата и тила на моториста, като оставят лицето ви отворено. Използват се главно от водачи на скутери, туристически и крузини мотори и други подобни. Предпочитан тип защита за главата са, когато става въпрос за градско шофиране с много по-ниски скорости.

Визьорът е рядко срещан аксесоар към отворения тип каски, но има и модели, които се предлагат с такива. Наличието му предполага удобство, защита от дъжд, вятър и т.н. Това е удобство, което в случай на по-продължително каране би било изключително полезно.

Мото каска затворен тип

Мото каските от затворен тип са категоричен лидер по отношение осигуряването на цялостна защита за главата. Моделът се отличава с възможността за предпазване на тила и брадичката – предимство, което е слабо изявено или почти липсва при останалите типове мото каски.Каска за мотор от затворен тип се използват главно от любителите на високи скорости и пистови мотористи. Те се характеризират с изключително високи нива на комфорт, за да отговорят на нуждите ви при продължително носене.

Шлемове

Шлемовете са тип полукаски, тъй като покриват само зоната на челото и веждите плюс горната част на главата. В зависимост от специфичния модел, някои типове шлемове могат да покрият зоната на тила и ушите. Макар че осигуряват по-ниско ниво на защита, спрямо останалите модели моторни каски, шлемовете се отличават с най-високо ниво на вентилация. Моторни каски тип шлемове се използват повече от водачи на скутери, велосипеди и тротинетки, а и от немалко мотористи, но основно при градско каране.

Офроуд каски

За любителите на по-екстремните изживявания офроуд каските са чудесното решение. Тяхното предназначение е да осигурят защита на главата при падане от мотора в екстремни терени, различни от асфалт. Използват се главно от кросови състезатели, за които се търси друг вид защита. Спортното им предназначение предполага различен дизайн около зоната на очите и устата. Тя се обуславя и от по-добрата вентилация и лек корпус на моделите.

Хибрид офроуд и затворен тип каски

Това са т. нар. каски с двойно предназначение и както е видно от името им, представляват комбинация между характеристиките на затворения тип каски и офроудните такива. Ползвателите им най-често са собственици на ендуро, хибриди и ADV мотори. Еднакво полезни са както за продължително каране, така и за по-кратки мото преходи в екстремни райони.

По отношение на дизайна те са с широки отвори около очите и по-нисък център на брадичката. Много от хибридните модели каски за мотори разполагат с визьори, които предоставят възможност за носене на очила или маски.