Покупки на изплащане – тенденция сред съвременния потребител

Тенденциозен ръст в покупките на стоки на изплащане отчитат кредитни компании. Все повече потребители се доверяват на онлайн кредит, когато планират покупка на техника, отоплителни уреди и ред други, необходими за нормалното им съществуване.

От друга страна, днес все по-голям асортимент от продукти може да бъде закупен на кредит и посредством различни канали. Секторът с онлайн кредитиране също се развива значително в последните години. Тези и редица други фактори създават предпоставка за тази тенденция.

Защо стоков онлайн кредит?

Първата и основна причина е лесната и бърза процедура при кандидатстването и усвояването на стокови онлайн кредити. Обикновено за кандидатстването ви е нужна само личната карта, а колкото до одобрението – то идва в рамките на до няколко минути.

Стоковите онлайн кредити предоставят бърза и лесна възможност за всеки потребител да се снабди с нужната му стока. Независимо дали става въпрос за технологични джаджи и друг тип техника, или пък домакински електроуреди и/или уреди за отопление, те могат да станат ваши само за няколко часа.

С покупка на изплащане потребителите получават възможност да се снабдят с по-висок клас продукти, които към момента на възникване на необходимостта им нямат финансовата възможност да ги закупят.

За какво да внимаваме при теглене на стоков онлайн кредит?

Няколко са факторите, на които следва да обърнете внимание при кандидатстване за онлайн заеми от този тип:

Годишен процент на разходите (ГПР)

ГПР е показател за действителното постъпване на вашия стоков кредит. Това е един от най-важните фактори, които следва да съобразите, преди да пристъпите към покупка на стока на изплащане.

ГПР включва всички настоящи и бъдещи разходи по усвоявания заем, в т.ч. лихви, такси и други. Той служи за ориентир на потребителя при тегленето на всеки вид заеми.

Ето защо, преди да изтеглите стоков кредит, от първостепенно значение е да се информирате за процента на ГПР. Сравнявайки този показател с предложенията на няколко кредитора, можете да направите най-правилния избор.

Лихвени проценти

Другият ключов показател, на който да обърнете внимание, когато се възползвате от стоков кредит онлайн, е лихвеният процент. Нерядко кредиторите, съвместно с търговци, предлагат стокови кредити с 0% лихва. По този начин получавате исканите от вас стоки на реалната им стойност, при изплащане на удобни месечни вноски, без оскъпяване.

Добра идея е да се възползвате от такава оферта, като е важно да се уверите, че сумата на вноските по кредита кореспондират с реалната цена на продукта. Обърнете внимание на наличието на такси и други, които могат да оскъпят кредита.

Застраховане

Застраховането по стокови и всеки друг тип заеми е опционална възможност за всеки, който сключва договор. Като клауза с незадължителен характер, тя не присъства в ГПР. Преди да се съгласите и/или не на застраховка за искания стоков заем е важно да се информирате за стойността на застраховката и условията ѝ.

В случай че решите да се възползвате от застраховка по заем, имайте предвид че можете да застраховате както себе си, така и купуваната стока. Със застраховка или без кредитът за покупка на стока е удобно и гъвкаво решение, от което си струва да се възползвате.