Перголи – синоним на устойчивост, функционалност и защита

Ако искате да постигнете уют и стил в екстериора, а не само в интериора, модерно и практично решение е поставянето на пергола. Тя ще създаде жадуваната през лятото сянка, а освен това, ще ви позволи забавление и релакс на открито, без да се притеснявате от дъжд или вятър.

Независимо от вида на конструкцията си и от материала на изработка, най-голямото предимство на перголите е тяхната висока степен на защита.

Каква защита осигуряват перголите?

Конструкцията на съвременните перголи е относително проста и не е трудна за монтиране. Обикновено се състои от колони и арки, свързани с напречни греди. Перголите могат да бъдат подвижни или стационарни, в зависимост от материала на изработка.

За регулиране на сянката са по-подходящи подвижните алуминиеви перголи. Веднъж изградени, дървените, бетонните или каменните остават статични, докато не се демонтират.

Независимо от вида си, перголите изпълняват основната си функция на защита много ефективно, като модерните перголи е възможно да бъдат интегрирани с вече съществуваща конструкция.

При избор на алуминиева пергола за монтиране към външна стена или изработена от друг материал, можете да разчитате през цялата година на защита от различни атмосферни влияния като:

Слънце

Подвижният покрив на перголата осигурява качествена защита от силните слънчеви лъчи. Когато отворите ламелите на междинна позиция, ще си осигурите приятна сянка и ще сте сигурни, че слънцезащитното покритие ще ви предпази на 90% от UV лъчите. Трите слоя PVC плат подсигуряват още по-качествена термозащита.

Дъжд и сняг

Тъй като ламелите имат много специфична форма, могат да се припокрият в затворено положение. Това допринася за предпазването от дъжд, градушка и дори от сух сняг с дебелина до 15 см.

Бури и силен вятър

Здравите конструкции на перголите предпазват оптимално от прах, силни бури и вятър със сила до 117 км/ч. По желание може да монтирате и остъкление, като така ще можете да защитите терасата или балкона си.

Биоклиматичните перголи, които са с накланяща се по автоматичен начин решетка, също предпазват отлично и осигуряват благоприятна вентилация.

Перголите не биха могли да защитят толкова ефективно откритите обекти, където са монтирани, ако не притежаваха здравина на конструкцията и устойчивост.

Как е постигната устойчивостта на перголите?

Освен останалите предимства, перголите от алуминиеви профили притежават и изключителна устойчивост. Въпреки че в сравнение с други материали, алуминият е много по-лек, той притежава голяма здравина. Това прави алуминиевата пергола предпочитана алтернатива за защита именно заради голямата устойчивост, постигната благодарение на:

  • Използване на висок клас екструдирани алуминиеви профили с висока корозоустойчивост поради наличието на термореактивно прахово покритие;
  • Гайки, болтове и др. свързващи елементи, изработени от неръждаема стомана и създаващи предпоставки за дългосрочно експлоатиране;
  • Наличие на различни варианти за интеграция на перголната система с дървена или стоманена конструкция, която вече съществува;
  • Трислоен PVC плат, който издържа на екстремни температури, на влага и на мръсотия и се почиства лесно;

Интересувайки се от стандартните за перголи цени, ще се убедите колко изгодно е инвестирането в такава защитна конструкция, още повече, че може да бъде монтирана на различни места.

Високата степен на защита, здравината и добрите цени правят перголите идеален вариант да засенчите не само терасата си, но и част от двора, градината, магазина или друго по-голямо пространство.

Функционални и с модерен дизайн, перголите ще създадат комфорт на открито и възможност за дългогодишна експлоатация.