Контейнери за живеене – много видове и разнообразно приложение

Съкратени срокове, гъвкаво, евтино и модерно изграждане – това са част от факторите, които правят привлекателни домовете от контейнери за тези, желаещи собствен дом. И тъй като нашето съвремие изисква и по-голяма мобилност, съвременните къщи контейнери задоволяват тази потребност, бидейки удобни и функционални.

Какво представляват контейнерите за живеене?

По своята същност съвременните контейнери за живеене представляват специални модулни конструкции, чието предназначение е най-често за строителна и техническа дейност. Изграждането на постройки от контейнери, предназначени за жилища или за използване с търговска, промишлена или друга цел, е бюджетно, бързо и практично.

Изградените контейнери къщи се различават както по размери и дизайн, така и по използвани материали и вътрешно оборудване.

Стандартните контейнери притежават:

  • метална галванизирана конструкция;
  • стени от сандвич панел с изолация от минерална вата или полиуретанова пяна, дебела 4 или 8 см;
  • размери: височина 250 или 300 см, ширина 240 или 300 см и дължина до 1200 см.

Обикновено оборудването включва кухненски бокс, WC и душ, а към спецификациите се отнасят алуминиева врата със заключваща се система, PVC дограма, положен ламиниран паркет, ел. инсталация, LED и външно осветление.

Контейнерите могат да бъдат изработени и по индивидуален дизайн, а срещу допълнително заплащане са възможни и различни екстри.

Всички контейнери са произведени от екологични материали, което прави обитаването им напълно безопасно. Ако се направи добра изолация, подобен дом ще бъде и енергоефективен.

Какви видове контейнери има и къде се използват?

Всички постройки от контейнери се изграждат на определеното място след транспортирането на модулите. Стандартните контейнери дават възможност за строеж на различни обекти, като сред тях могат да бъдат не само жилища, но и офиси, индустриални и търговски обекти, гаражи, съблекални, складови помещения и др.

В зависимост от конструкцията и предназначението се разграничават различни видове контейнери:

Хладилни контейнери

В тях се съхраняват надеждно свежи или замразени продукти. Благодарение на контролираната среда, те могат да запазят по-дълго качеството си.

Складови контейнери

Складово помещение от контейнери е чудесно решение за съхраняване и транспортиране на различни стоки. Може да се използват единични контейнери или повече на брой. Още по-голяма е практичността им, ако се оборудват с врати и прозорци, както и да се поддържа определена температура. Подобен склад от контейнери може да бъде преместен лесно и с минимални разходи на време и средства.

Технически контейнери

Най-голямо е приложението им като стаи за почивка, помещения за охрана или временно настаняване на работници, мобилни офиси и др. Оборудването им може да бъде разнообразно и са много удобни за места без наличие на изградена инфраструктура.

Домакински контейнери

Когато се налага бързо строителство на модулни сгради, домакинските контейнери са най-често използвани. Дом на един или няколко етажа, гараж, съблекалня, столова и др. могат да бъдат построени за кратки срокове, оборудвани според нуждите и създаващи всички удобства на обитателите си.

Функционалността на модерните контейнери за живеене създава още много възможности за приложение с различни цели и са популярна алтернатива на постоянно увеличаващото цените си традиционно строителство.