9 Иновации, които могат да бъдат следващото „голямо нещо“

По средата на 2016 г. е ясно, че живеем в нова ера на иновации. Отвъд Силициевата долина корпорациите и стартовите центрове по целия свят се справят с големи проблеми като недостиг на вода и рак. Концепцията за „следващото голямо нещо“ става излишна, защото пробивите стават нормални. Ето девет нововъзникващи нововъведения, които скоро може да променят света:

1. Изкуствен интелект (AI)

Изкуственият интелект, който може да се учи и функционира независимо от човешките владетели, изглежда като научна фантастика. И все пак това може да се превърне в новата ни реалност през следващите 3-5 години. Роботите ще могат да усвояват умения, да изпълняват задачи и да качват информация в облака, за да помогнат на другите AI системи да се научат бързо. Различните видове AI вече няма да се програмират отделно. Те ще разбират идеи, ще възпроизвеждат процедури и ще развиват пробиви по-бързо, отколкото хората някога биха могли. Най-хубавото е, че „бъдещето“ вече е тук. Изследователите току-що разработиха революционен ИИ, който може да повтори експеримента за квантова физика, спечелил Нобелова награда за 2001 г. в рамките на един час.

2. Автономно шофиране

Колко време отделяте за пътуване всяка седмица? Ако Google, Apple или Tesla се справят, скоро може да прекарате това време в сън, четене или пазаруване. Самоуправляващите се автомобили вече съществуват и всички се надпреварват да доминират на пазара. General Motors току-що придоби Cruise Automation за над 1 милиард долара, а услугите за приветстване като Uber и Lyft инвестират масово. Дори хакерски хакери като Джордж Хотц правят своя собствен оборот в индустрията. Очаквайте големи неща.

3. Ракети за многократна употреба

В миналото изследването на космоса е било изключително скъпо и неефективно. Еднократно изстрелване струва между 100 и 300 милиона долара, но ракетата лети само веднъж, преди да изгори по време на свободно падане обратно през земната атмосфера. Компании като SpaceX, Blue Origin и United Launch Alliance променят играта, като разработват прецизно маневрирани ракети, които могат да кацнат безопасно. 3D отпечатването на ракетни части и алтернативи на втечнен природен газ на ракетно гориво също ще намали разходите. Скоро ракетите ще могат да се използват многократно и космическите пътувания ще станат много по-достъпни.

4. Виртуална реалност и разширена реалност

Виртуалната реалност (VR) и добавената реалност (AR) не са нови концепции, но ще революционизират света в рамките на 5 години. AR подобрява реалността, докато VR ни помага да я забравим. Заедно те отварят свят отвъд реалността, интернет или интернет на нещата; възниква нова индустрия, интернет на преживяванията. С най-новата инвестиция в MagicLeap, индустрията за VR / AR трябва да достигне 150 милиарда долара до 2020 г. С подобряването на VR и AR технологиите и предоставянето на повече съдържание за потребителите, човешкият опит в технологиите ще се промени завинаги.

5. Бърза адаптация на възобновяемата енергия

През следващата година гигафабриката Solarcity в Бъфало, Ню Йорк ще произвежда до 10 000 слънчеви панела на ден. Това ще направи революция в алтернативната енергийна индустрия и ще направи слънчевата енергия много по-достъпна. Възобновяемата енергия ще привлече компании и правителства по целия свят, тъй като те се стремят да разрешат глобалната енергийна криза. Китай вече предложи глобална енергийна мрежа от 50 трилиона долара например до 2050 г. В този случай иновацията е система, която бързо и ефективно произвежда технологии за възобновяема енергия в световен мащаб.

6. Мащабно обезсоляване

Обезсоляването не е нова концепция, но е трудно за адаптиране поради високите разходи. Израелската компания Sorek е построила най-голямата в света инсталация за обезсоляване, способна да произвежда 627 000 кубически метра вода дневно. В рамките на една година се очаква 50% от водата на Израел да идва от обезсоляване. Sorek доказа, че обезсоляването е възможно в голям мащаб. Това нововъведение би могло да помогне за разрешаването на сушата в Калифорния и може би дори глобалната водна криза.

7. Нелепо бърз интернет

Дните на комутируемите модеми отдавна отминаха и интернет е голяма част от нашето ежедневие. Иновациите обаче продължават и Loon Balloon на Google е само един пример.

Google Fiber осигурява интернет скорост до 1 гигабит в секунда (100 пъти по-бърза от обикновената Wi-Fi) и вече се разпространява в САЩ Li-Fi използва видима светлинна комуникация за предаване на данни със скорост до 224 гигабита в секунда (повече от 200 пъти по-бърз от Google Fiber) и е доказана концепция. Дори Wi-Fi става пасивен, използвайки 10 000 пъти по-малко енергия. Скоро проблемите с интернет връзката ще останат в миналото и „Интернет на нещата“ ще свърже домакински устройства, носими сензори и други технологии по целия свят.

8. Онлайн ДНК анализ

„Има приложение за това“ ще бъде заменено с „В ДНК има обяснение за това“. В рамките на следващата година, Helix, Illumina и Veritas Genetics ще ни позволят да анализираме генетиката си онлайн, да разберем предразположението си към някои заболявания и дори да обясним защо някои от нас жадуват за сладкиши повече от други. Всичко това е част от усилията за демократизиране на геномните данни и за даване на информация на хората за тяхното здраве. Consumer Genetics ще бъде революционен бизнес модел, който позволява на хората да плащат малки суми пари, за да научат повече за себе си.

9. Инженеринг на имунната система

По-близо сме до намирането на лек за рак и оставянето на химиотерапията в миналото там, където й е мястото. Това не е преувеличение, защото компании като Cellectis, Juno Therapeutics и Novartis вече спасяват човешки живот чрез генетично редактиране и имунотерапия. В рамките на следващите 1-2 години заболявания като рак, множествена склероза и ХИВ могат да бъдат лекувани чрез инженеринг на имунната система. Имунните клетки с генно инженерство, като клетките-убийци, предназначени да унищожат рака, ще спасят безброй животи.

Ние сме на ръба на решаването на някои от най-големите проблеми в човешката история. Следващото „голямо нещо“ просто ще доведе до „по-голямо нещо“, защото иновациите никога не спират. Това е моментът да се включите. Потенциалът е неограничен с финансиране и подкрепа, достъпна за всеки, който има добра идея.